Υπάρχουν μαθητές που καταφέρνουν με λίγο διάβασμα και την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο να παίρνουν καλούς βαθμούς. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και μαθητές που δεν είναι τόσο καλοί στην αποστήθιση και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν όσο χρειάζεται την ώρα που μελετούν. Και στις δύο περιπτώσεις και ειδικότερα στην δεύτερη, μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματικό το φροντιστήριο.
Τι προσφέρει το φροντιστήριο στο μαθητή;
Ο ρόλος του φροντιστηρίου είναι να διδάσκει ένα πολύ επιταχυνόμενο πρόγραμμα σπουδών, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις και γενικότερα την βελτίωση της βαθμολογίας τους. Παρέχει συμπληρωματική εκπαίδευση και βοηθά τους μαθητές να καλύψουν τυχόν κενά που υπάρχουν. Στα εκπαιδευτικά κέντρα μπορούν να εγγραφούν τόσο μαθητές Γυμνασίου όσο και Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ, ενώ υπάρχουν και τμήματα που ασχολούνται με μαθήματα δημοτικού.
Τα τμήματα που δημιουργούνται συνήθως είναι ολιγομελή, ούτως ώστε ο καθηγητής να μπορεί να δίνει την ανάλογη προσοχή σε κάθε μαθητή και να καλύπτεται πιο γρήγορα η ύλη των μαθημάτων. Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται και μέσω διαγωνισμάτων, ώστε να μπορεί ο εκάστοτε εκπαιδευτικός να εστιάσει στις ελλείψεις των μαθητών.
Το θετικό με τον συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης είναι ότι κάθε παιδί παίρνει τις βάσεις που χρειάζεται για να προχωρήσει, από έμπειρο και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό. Εν συνεχεία, δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές να εμβαθύνουν και να στοχεύσουν στις σχολές προτίμησής τους, μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών.
Η πιο σημαντική τάξη στην οποία ξεκινούν οι περισσότεροι μαθητές το φροντιστήριο είναι αναμφισβήτητα η Α΄ Λυκείου. Στη συγκεκριμένη χρονιά θεμελιώνονται και αναπτύσσονται οι απαραίτητες γνώσεις σε βασικά μαθήματα, όπως είναι τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες, τα Νέα και τα Αρχαία Ελληνικά.
Έτσι, η επιλογή φροντιστηρίου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που δεν θα έπρεπε να παίρνεται ελαφρά τη καρδία, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του κάθε μαθητή, αλλά φυσικά και την επίδοσή του τόσο στο σχολείο όσο και στις εξετάσεις. Επιπλέον, επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα μαθήματα, το σχολείο και τις μετέπειτα σπουδές του.